Appelkooskonfyt

 

Vars appelkose, mooier as mooi.

Ek was eergister weer by Blue Jay plaasstal. Vandat ons middedorp toe getrek het in 2016, kom ek minder gereeld op die R44 net anderkant Cloetesville. Maar dis een van Stellenbosch se bes bewaarde geheime – ‘n oase van vars vrugte en groente, pragtige songedroogde vye, vrugtepulp en weelderige dik vrugtesap. Sommige groente en kruie word in klein hoeveelhede sommer rondom die winkeltjie gegroei en ander kom van heinde en verre, gewoonlik oorskot uitvoergehalte vrugte.

Hierdie keer loop ek my vas in ‘n laat oes appelkose. Nie perfekte appelkose nie, maar uitstekend vir inlê en later geniet. Teen R25 vir amper 7 kg is ek daarna direk winkel toe om suiker te koop, want konfyt is eerste op my lys (en dan maak ek suurtjies met die res).

As jy nog nie konfyt gekook het nie, sal jy verbaas wees oor die eenvoud van die resep. Dis ‘n 50/50% ratio vrugte teenoor suiker, niks anders nie. Al klink dit baie soet, is die suiker nodig om die vrugte te preserveer en as jy dit nie te lank kook nie sal die smaak van die vrugte net meer intens word – fantasties vir ‘n stukkie growwe roosterbrood met dik botter.

Tuisgemaakte konfyt maak briljante geskenke, so maak eerder ‘n groter hoeveelheid klein potjies as een of twee grotes.

Appelkooskonfyt met ‘n ligte kleur en heel vrugtestukke bly koningskos.

Bestanddele:

  • 1,5 kg ryp, ferm appelkose
  • 1,5 kg witsuiker

Metode:

  1. Steriliseer ongeveer 8 x 250 ml glaspotjies met deksels (kook dit vir 5 minute in water of plaas dit in jou skottelgoedmasjien op ‘n warm siklus).
  2. Spoel die appelkose af, sny dit in die helfte en verwyder die pitte.
  3. Plaas die appelkose in ‘n groot, swaarboom, wye kastrol en voeg die suiker by. Verhit op medium hitte sodat die vrugte begin vloeistof vrystel en die suiker begin smelt. Roer elke nou en dan om te verhoed dat die mengsel brand.
  4. Bring tot kookpunt wanneer die suiker in ‘n dik stroop verander en skep die skuim af wat bo-op vorm. Roer versigtig, maar moenie die vrugtestukke te veel opbreek nie.
  5. Die kooktydperk gaan afhang van ‘n paar faktore: die grootte en aard van jou pot, die hitte van jou stoofplaat en die rypheid van jou vrugte. Kook dit totdat die geluid van die borrels verander van ‘n rollende gebruis tot ‘n plof-plof stroopgeluid – my skoonma noem dit die “braaistadium”. Toets ‘n teelepel vol op ‘n koue piering en kyk of dit effens stol. Dit moenie hard word nie, dit moet net soos ‘n dikkerige jel lyk.
  6. Verwyder die konfyt van die hitte en skep dit dadelik versigtig in die glaspotjies. Laat so min moontlik spasie aan die bokant en draai onmiddellik die deksels vas (hou die warm potjies vas met ‘n vadoek). Laat die konfyt afkoel. Indien jy ‘n “pop” geluid hoor tydens die afkoelproses, beteken dit die potjies het geseël en sal dus vir ‘n goeie paar maande op die rak of in ‘n koel en droeë kas behoue bly.
  7. Geniet die konfyt op gebotterde roosterbrood of scones, of gebruik dit vir gebak soos Hertzoggies. Bêre in die yskas sodra ‘n potjie oop is.

Bottelleer jou konfyt in gesteriliseerde glashouers.

Save

Save

Save

Print Friendly

One thought on “Appelkooskonfyt

  1. huiskok says:

    dis so verfrissend om hierdie gebottelde goedheid te sien. Tuisgemaak teenoor gekoop! Ek hoor geblikte appelkooskonfyt mag heelwat pampoen bevat.

Leave a Reply